Sunday, February 14, 2016

Прочетете за сребърния медал на Ивайло Иванов-Париж 2016

Поредния голям успех записа Ивайло Иванов, който в категория до 81 кг спечели сребърния медал на Гранд шлем по джудо в Париж, Франция. На турнира, който е олимпийска квалификация, участваха над 500 състезатели от цял свят, а в категорията на Ивайло рекордните 56 джудисти. Иванов, който вече е с квота за Игрите, стигна безапелационно до битката за златото срещу водача в ранглистата и световен шампион Автандили Ширакашвили (Грузия). По
пътя към финала българинът се справи с петима съперника, а на полуфинал елиминира и корейското "чудо" Ким Чунг Янг. В много оспорван финал грузинецът поведе с вадзари, Ивайло записа юко и атакуваше до последно. От щаба на Ширакашвили взеха решение да бавят темпото и логично Автандили беше наказан с две предупреждения. В последните секунди Ивайло имаше възможност за вадзари, но противникът му се изплъзна. Според специалистите наблюдавали срещата сънародникът ни е бил по-добър и решителен от съперника. 

"Чудесно представяне на Ивайло Иванов. Сребърният медал е доказателство за формата, в която се намира. Ако срещата беше продължила с половин минута, със сигурност грузинецът щеше да получи ново продупреждение за пасивност и златният медал щеше да бъде на гърдите на нашето момче. Така е в нашия спорт, понякога всичко опира до секунди. На турнира в Париж беше елитът на джудото. Много силен шампионат. Иванов е осми към момента в ранглистата за Олимпиадата, като целта е да се задържи там, за да може да попадне в по-лек жребии в Рио. Няма шанс да бъде изместен от 32-ата, които се класират. Той вече е с квота, но трябва да остане в осмицата на ранглистата", сподели генeралният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев. 

На турнира в Париж участва и Янислав Герчев (60 кг), който записа една победа в квалификацията и прибави нови точки към актива си за класиране на Олимпийските игри. За съжаление другият ни представител, заявил участие и с голям шанс за квота, Ивелина Илиева не участва заради травмата получена на турнира в София преди седмица. Илиева ще претърпи нова операция на скъсаното сухожилие в Швейцария и до месец ще поднови тренировъчни занимания. 

Следващият шампионат по джудо, който носи точки за Игрите, ще бъде в края на февруари - Гран При Дюселдорф. В него ще участват Иванов и Герчев. 

No comments:

Post a Comment