Saturday, January 23, 2016

Научете кой е първият български златен медалист в първенството в САЩ

Кюстендилецът Кирил Сираков е първият българин златен медалист в Националното открито първенство на САЩ по джудо. Успехът му е отразен във вестник "България", първият безплатен седмичен вестник за българите в Чикаго. В ролята на репортер е вратарят на българския национален отбор по футбол от незабравимото американско лято - Димитър Попов. Заглавието е "Съвременният Крали Марко на върха на Америка".
Кирил Сираков прави първите си стъпки в джудото при треньора Огнян Славов, а след това при Венцислав Пържев.
Състезава се активно във "Велбъжд"- Кюстендил, от 9-ти клас до 27-та си годишнина. Завършва Националната спортна академия.
По време на отбиване на военната си служба се състезава за спортната рота на "Локомотив"- София.
Продължава кариерата си като треньор на деца и като активен състезател към ОСК "Васил Илиев". Там работи с треньорите Валери Райчев и Стойчо Иванов.
Като играещ треньор получава повиквателна и участва в Панамериканските игри в Ню Джърси, САЩ. Там става шампион, но и Америка печели него. От 1998 г. той е резидент на Щатите.
В България е многократен републикански шампион по джудо и самбо. Има първи места и от международни състезания. 3-ти е на световното по самбо (1989 - отново в Ню Джърси).
От 1 година започва партньорството му с треньора Минко Влаховски от Троян. Двамата водят подготовка в ТЕНРИ Доджу клъб. Кирил Сираков е член и на Кохенс Джудо клъб от последните 10 години.
Съвместните им усилия дават своя първи голям резултат на Шампионата на Илинойс. В това първенство Сираков участва в две категории - за ветерани (мастърс) и в open (без ограничение във възрастта), Кюстендилецът става шампион и в двете направления.

No comments:

Post a Comment